Angol fordítás, fordítás angolról és angolra

Az indoeurópai nyelvcsalád nyugatgermán ágába tartozó angol nyelv ma a világ legmeghatározóbb nyelve. Anyanyelvi beszélőinek számát 322 millió főre teszik (a mandarin és a spanyol után a világon harmadik legnépesebb a rangsorban). Ha ehhez hozzávesszük azokat is, akik első idegen nyelvként magas szinten beszélik az angolt, igen tekintélyes számot kapunk, amely meghaladja az 500 millió főt, a nyelvet valamilyen szinten megértők-beszélők számával együtt véve pedig mintegy 2 milliárd képes többi-kevésbe angolul kommunikálni a Földön! Az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Írország, Ausztrália, Új-Zéland és még számos ország mellett ez az Európai Unió és az ENSZ hivatalos nyelve.

A ma beszélt angol nyelvnek két fő nyelvváltozata van, az amerikai angol és a brit angol - természesesen ezeken belül még kialakultak helyi nyelvjárások, dialektusok. A két nyelvváltozat között leginkább kiejtésbeli különbségek érzékelhetők, de léteznek apróbb nyelvtani, helyesírási eltérések is. Ily módon, amikor angolra fordítunk, elsősorban azt tisztázzuk ügyfeleinkkel, hogy melyik nyelvváltozatot részesítik előnyben. (Ez természetesen mindenekelőtt a szöveg célközönségétől függ). Konkrét elképzelés híján a brit angol (British English) nyelvváltozatot alkalmazzuk, mivel az Európai Unióban ez használatos.

Az angol nyelv rendkívüli elterjedtségéből következik, hogy fordítóirodánk megbízásainak jelentős része érinti az angol nyelvet. Fordítóink mind "hétpróbás" szakemberek, sok-sok évnyi tapasztalattal, kiváló nyelv- és szakismerettel. Valamennyi fordító munkatársunk egy-két szakterületen kiemelkedő jártassággal bír, mert an angol nyelv egyes rétegei között is hatalmas különbségek vannak. Gondoljunk csak bele, hoyg például mekkora eltérés van egy angol jogszabály és egy építőipari tenderdokumentáció, egy szoftver szövege és egy tudományos cikk között. Ezért van, hogy fordítóink sok éves munkával "beleásták" magukat bizonyos szaknyelvi rétegekbe. Ebben segítsükre vannak a modern fordítástámogató (CAT) szoftverek is, amelyek elraktározzák az egyszer már lefordított mondatpárokat, így a szakember munkája gyorsabb és konzisztensebb tud lenni.

Angol fordítói szakterületeink

A teljesség igénye nélkül az alábbi szakterületeken szereztünk jártasságot angol fordítások terén (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában):

gazdasági területek, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika

jog

műszaki területek, építőipar, informatika

tudományos területek

szépirodalom

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti angol fordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat.

Angol fordítás sürgősen?

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős angol fordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Gyors fordítást keres? Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú angol szakfordítóval dolgozunk.

Mire ügyeljek sürgős angol fordításaimmal kapcsolatban?

Sürgős angol fordítások esetén érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például:

a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása

a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából

egyedi angol terminológia (azaz egyedi szótár) készítése a fordítandó szöveghez

egy igen tapasztalt angol szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani

ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több angol fordító dolgozik

Időbe telik a kész angol fordítások véglegesítése is:

ellenőrzés

igény szerint lektorálás (a fordítást egy másik angol fordító ellenőrzi)

egységesítés

tördelés (hiszen a forrásszöveg és a kész szöveg hossza általában eltér)

formázás, a kért formátum előállítása

igény szerinti záradékolás

ha a fájlt nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza

Angol tolmácsolás

Angol fordításon túl angol tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Jelentkezés angol fordítónak, tolmácsnak

Ha angol fordítónak vagy tolmácsnak szeretne jelentkezni irodánkhoz, kattintson ide!