Francia fordítás, fordítás franciáról és franciára

Az indoeurópai nyelvcsaládon itáliai ágán belül a francia újlatin nyelvek csoportjába tartozik. A francia nyelv (és kultúra) meghatározó szerepet töltött be a történelem során és tölt be ma is. A XVIII. és XIX. században a diplomácia, kultúra és tudomány nyelve a francia volt. Ma Franciaország 65 millió lakosán kívül a nyelvet anyanyelvként Svájcban, Kanada Québec tartományában, Belgium vallon részében beszélik - összesen még körülbelül 13,3 millió fő. Ezenfelül sok országban hivatalos nyelv (pl. Luxemburg) vagy kedvelt idegen nyelv (mint az igen kiterjedt volt francia gyarmati területeken). A világon összesen mintegy 130 millió ember tud franciául. A francia az angol nyelvre is jelentős hatással volt a középkorban (a mintegy 300 éves normann uralom idején), nagyrészt ennek köszönhető a rengeteg latin eredetű jövevényszó az angolban.

A franciák már rég óta meghatározó tényezők a divat, szépségipar, és a kultúra világában, Franciaország jelentős gazdási hatalom, illetve a francia az Európai Unió egyik hivatalos nyelve, és - az angol és a német mellett - az unió három fő munkanyelvének egyike. Ennek okán hatalmas mennyiségű anyagot kell franciáról és franciára fordítani. Találja meg erre a legmegfelelőbb nyelvi partnert. A TrM Fordítóiroda munkatársai kiválóan ismerik a francia nyelvet, annak sajátosságait, illetve a francia nép kultúráját és a helyi sajátosságokat is. Mindezen felül elmélyült ismeretekkel bírnak bizonyos szakterületek tekintetében, úgy mint gazdaság, kereskedelem, műszaki terület, informatika, építőipar, mezőgazdaság stb. Modern fordítástámogató (CAT) szoftverek segítségével a korábban már lefordított mondatpárok elmentésre kerülnek fordítási memóriákban, amely javítja a szövegek egységességét és fokozza a fordítási munkatempót.

Francia fordítói szakterületeink

A teljesség igénye nélkül az alábbi szakterületeken szereztünk jártasságot francia fordítások terén (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában):

gazdasági területek, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika

jog

műszaki területek, építőipar, informatika

tudományos területek

szépirodalom

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti francia fordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat.

Francia fordítás sürgősen?

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős francia fordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Gyors fordítást keres? Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú francia szakfordítóval dolgozunk.

Mire ügyeljek sürgős francia fordításaimmal kapcsolatban?

Sürgős francia fordítások esetén érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például:

a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása

a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából

egyedi francia terminológia (azaz egyedi szótár) készítése a fordítandó szöveghez

egy igen tapasztalt francia szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani

ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több francia fordító dolgozik

Időbe telik a kész francia fordítások véglegesítése is:

ellenőrzés

igény szerint lektorálás (a fordítást egy másik francia fordító ellenőrzi)

egységesítés

tördelés (hiszen a forrásszöveg és a kész szöveg hossza általában eltér)

formázás, a kért formátum előállítása

igény szerinti záradékolás

ha a fájlt nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza

Francia tolmácsolás

Francia fordításon túl francia tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Jelentkezés francia fordítónak, tolmácsnak

Ha francia fordítónak vagy tolmácsnak szeretne jelentkezni irodánkhoz, kattintson ide!