Francia szakfordítás

Az indoeurópai nyelvcsaládon itáliai ágán belül a francia újlatin nyelvek csoportjába tartozik. A francia nyelv (és kultúra) meghatározó szerepet töltött be a történelem során és tölt be ma is. A XVIII. és XIX. században a diplomácia, kultúra és tudomány nyelve a francia volt. Ma Franciaország 65 millió lakosán kívül a nyelvet anyanyelvként Svájcban, Kanada Québec tartományában, Belgium vallon részében beszélik - összesen még körülbelül 13,3 millió fő. Ezenfelül sok országban hivatalos nyelv (pl. Luxemburg) vagy kedvelt idegen nyelv (mint az igen kiterjedt volt francia gyarmati területeken). A világon összesen mintegy 130 millió ember tud franciául. A francia az angol nyelvre is jelentős hatással volt a középkorban (a mintegy 300 éves normann uralom idején), nagyrészt ennek köszönhető a rengeteg latin eredetű jövevényszó az angolban.

A franciák már rég óta meghatározó tényezők a divat, szépségipar, és a kultúra világában, Franciaország jelentős gazdási hatalom, illetve a francia az Európai Unió egyik hivatalos nyelve, és - az angol és a német mellett - az unió három fő munkanyelvének egyike. Ennek okán hatalmas mennyiségű anyagot kell franciáról és franciára fordítani. Találja meg erre a legmegfelelőbb nyelvi partnert. A TrM Fordítóiroda munkatársai kiválóan ismerik a francia nyelvet, annak sajátosságait, illetve a francia nép kultúráját és a helyi sajátosságokat is. Mindezen felül elmélyült ismeretekkel bírnak bizonyos szakterületek tekintetében, úgy mint gazdaság, kereskedelem, műszaki terület, informatika, építőipar, mezőgazdaság stb. Modern fordítástámogató (CAT) szoftverek segítségével a korábban már lefordított mondatpárok elmentésre kerülnek fordítási memóriákban, amely javítja a szövegek egységességét és fokozza a fordítási munkatempót.

Francia szakfordítás: szakterületeink

A TrM Fordítóiroda a francia szakfordítás terén a teljesség igénye nélkül aaz alábbi szakterületeken szerzett jártasságot (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában):

gazdasági szakfordítás, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika, francia jogi szakfordítás, műszaki szakfordítás, építőipar, informatika, tudományos területek, szépirodalom.

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti francia szakfordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat. Hiteles fordítás: tudjon meg többet!!

Francia szakfordítás sürgősen? Tudunk segíteni!

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős francia szakfordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Gyors szakfordítást keres? Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú francia szakfordítóval dolgozunk.

Mire ügyeljek sürgős francia szakfordításaimmal kapcsolatban? Sürgős francia szakfordítások esetén érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például:

a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása

a korábbi szakfordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából

egyedi francia terminológia (azaz egyedi szótár) készítése a szakfordításra kerülő szöveghez

egy igen tapasztalt francia szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani

ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több francia szakfordító dolgozik

Időbe telik a kész francia fordítások véglegesítése is:

ellenőrzés

igény szerint lektorálás (a szakfordítást egy másik francia szakfordító is ellenőrzi, ahogyan azt az ISO17100-as szabvány is előírja)

egységesítés

tördelés (hiszen a forrásszöveg és a kész szöveg hossza általában eltér), formázás, a kért formátum előállítása, igény szerint kiadványszerkesztés, DTP.

igény szerinti záradékolás, hitelesítés

ha a fájlt nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza, erre is időt kell hagyni a szakfordítás, illetve hiteles fordítás elkészülte után

Francia tolmácsolás

Francia fordításon túl francia tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Jelentkezés francia szakfordító, illetve tolmács alvállalkozónak

Ha francia szakfordító vagy tolmács alvállalkozóként szeretne jelentkezni irodánkhoz, kattintson ide!