Kínai fordítás, fordítás kínairól és kínaira

A kínai ma a világ legnagyobb nyelve, mintegy 1,5 milliárd ember beszéli a Földön. A Kínai Népköztársaság, Tajvan, Hongkong, Makaó, és Szingapúr hivatalos nyelve, az ENSZ egyik munkanyelve.

A kínai szerepe az ázsiai térségben ahhoz hasolítható, mint a latin nyelvé Európában. Évszázadok a kínai nyelv és írásbaliség volt a kultúra közvetítésénak és megőrzésének eszköze. A kínai, a maga mintegy 3000 évével, a világ legrégebbi, máig létező írása (az első írásos emlékek i.e. 2. évezred második feléből származnak).

Amit ma egységesen kínai nyelvnek hívunk, az valójában hét nagy nyelvjárás összessége, amelyek azonban annyira eltérnek egymástól - valószínűleg a hatalmas földrajzi távolságokból adódóan - hogy a többi nyelvjárást beszélők számára nem érthetőek, így inkább tekinthetőek önálló nyelveknek. Az egyes dialektusokon belül is léteznek különféle variánsok, amelyek beszélői azonban megértik egymást.

Az északi (vagyis a mandarin) a legnagyobb nyelvjárás, ezt körülbelül 835 millióan beszélik anyanyelvként. Ennek pekingi alváltozata adja a Kínai Népköztársaság hivatalos nyelvének, a putonghua-nak az alapját. Ezt a mesterséges nyelvet beszélik a médiában, illetve a "kínaiul" tanuló külföldieknek is általában ezt szokták oktatni, mert ennek segítségével szinte mindenhol meg tudják magukat értetni.

Kína hatalmas népességének, területének, és gazdasági potenciáljának köszönhetően a világ egyik vezető nagyhatalma. A magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok (részint a kommunizmusnak köszönhetően) már jó ideje szorosnak mondhatóak. Ennk köszönheően gyakran előfordul igény kínairól magyarra, vagy magyarról kínaira fordítás. Ebben tudnak segítséget nyújtani a TrM Fordítóiroda szakemberei. Felkészült, diplomás - sok esetben anyanyelvi vagy bilingvis - szakembereink minden igényt kielégítő minőségű és az adott célcsoportnak megfelelő nyelvezetű fordítást készítenek.

Kínai fordítói szakterületeink

A teljesség igénye nélkül az alábbi szakterületeken szereztünk jártasságot kínai fordítások terén (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában):

gazdasági területek, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika

jog

műszaki területek, építőipar, informatika

tudományos területek

szépirodalom

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti kínai fordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat.

Kínai fordítás sürgősen?

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős kínai fordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Gyors fordítást keres? Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú kínai szakfordítóval dolgozunk.

Mire ügyeljek sürgős kínai fordításaimmal kapcsolatban?

Sürgős kínai fordítások esetén érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például:

a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása

a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából

egyedi kínai terminológia (azaz egyedi szótár) készítése a fordítandó szöveghez

egy igen tapasztalt kínai szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani

ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több kínai fordító dolgozik

Időbe telik a kész kínai fordítások véglegesítése is:

ellenőrzés

igény szerint lektorálás (a fordítást egy másik kínai fordító ellenőrzi)

egységesítés

tördelés (hiszen a forrásszöveg és a kész szöveg hossza általában eltér)

formázás, a kért formátum előállítása

igény szerinti záradékolás

ha a fájlt nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza

Kínai tolmácsolás

Kínai fordításon túl kínai tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Jelentkezés kínai fordítónak, tolmácsnak

Ha kínai fordítónak vagy tolmácsnak szeretne jelentkezni irodánkhoz, kattintson ide!