Kínai szakfordítás

A kínai ma a világ legnagyobb nyelve, mintegy 1,5 milliárd ember beszéli a Földön. A Kínai Népköztársaság, Tajvan, Hongkong, Makaó, és Szingapúr hivatalos nyelve, az ENSZ egyik munkanyelve.

A kínai szerepe az ázsiai térségben ahhoz hasolítható, mint a latin nyelvé Európában. Évszázadok a kínai nyelv és írásbaliség volt a kultúra közvetítésénak és megőrzésének eszköze. A kínai, a maga mintegy 3000 évével, a világ legrégebbi, máig létező írása (az első írásos emlékek i.e. 2. évezred második feléből származnak).

Amit ma egységesen kínai nyelvnek hívunk, az valójában hét nagy nyelvjárás összessége, amelyek azonban annyira eltérnek egymástól - valószínűleg a hatalmas földrajzi távolságokból adódóan - hogy a többi nyelvjárást beszélők számára nem érthetőek, így inkább tekinthetőek önálló nyelveknek. Az egyes dialektusokon belül is léteznek különféle variánsok, amelyek beszélői azonban megértik egymást.

Az északi (vagyis a mandarin) a legnagyobb nyelvjárás, ezt körülbelül 835 millióan beszélik anyanyelvként. Ennek pekingi alváltozata adja a Kínai Népköztársaság hivatalos nyelvének, a putonghua-nak az alapját. Ezt a mesterséges nyelvet beszélik a médiában, illetve a "kínaiul" tanuló külföldieknek is általában ezt szokták oktatni, mert ennek segítségével szinte mindenhol meg tudják magukat értetni.

Kína hatalmas népességének, területének, és gazdasági potenciáljának köszönhetően a világ egyik vezető nagyhatalma. A magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok (részint a kommunizmusnak köszönhetően) már jó ideje szorosnak mondhatóak. Ennk köszönheően gyakran előfordul igény kínairól magyarra, vagy magyarról kínaira fordítás. Ebben tudnak segítséget nyújtani a TrM Fordítóiroda szakemberei. Felkészült, diplomás - sok esetben anyanyelvi vagy bilingvis - szakembereink minden igényt kielégítő minőségű és az adott célcsoportnak megfelelő nyelvezetű fordítást készítenek.

Kínai szakfordítás: szakterületeink

A TrM Fordítóiroda a kínai szakfordítás terén a teljesség igénye nélkül aaz alábbi szakterületeken szerzett jártasságot (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában):

gazdasági szakfordítás, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika, kínai jogi szakfordítás, műszaki szakfordítás, építőipar, informatika, tudományos területek, szépirodalom.

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti kínai szakfordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat. Hiteles fordítás: tudjon meg többet!!

Kínai szakfordítás sürgősen? Tudunk segíteni!

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős kínai szakfordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Gyors szakfordítást keres? Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú kínai szakfordítóval dolgozunk.

Mire ügyeljek sürgős kínai szakfordításaimmal kapcsolatban? Sürgős kínai szakfordítások esetén érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például:

a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása

a korábbi szakfordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából

egyedi kínai terminológia (azaz egyedi szótár) készítése a szakfordításra kerülő szöveghez

egy igen tapasztalt kínai szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani

ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több kínai szakfordító dolgozik

Időbe telik a kész kínai fordítások véglegesítése is:

ellenőrzés

igény szerint lektorálás (a szakfordítást egy másik kínai szakfordító is ellenőrzi, ahogyan azt az ISO17100-as szabvány is előírja)

egységesítés

tördelés (hiszen a forrásszöveg és a kész szöveg hossza általában eltér), formázás, a kért formátum előállítása, igény szerint kiadványszerkesztés, DTP.

igény szerinti záradékolás, hitelesítés

ha a fájlt nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza, erre is időt kell hagyni a szakfordítás, illetve hiteles fordítás elkészülte után

Kínai tolmácsolás

Kínai fordításon túl kínai tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Jelentkezés kínai szakfordító, illetve tolmács alvállalkozónak

Ha kínai szakfordító vagy tolmács alvállalkozóként szeretne jelentkezni irodánkhoz, kattintson ide!