Magyar-francia fordítás

Vállalatok részére kínált magyar-francia szakfordítási szolgáltatásainkat az ISO9001-es minőségirányítási rendszerünkben foglaltak szerint végezzük. Ennek értelmében minden magyar nyelvről francia nyelvre dolgozó fordítónk sok éves tapasztalattal rendelkező szakember, aki a kimagasló nyelvismereten túlmenően szakterületi jártassággal is rendelkezik. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan lesz jó minőségű egy magyar-francia fordítás.

Magyar-francia fordításaink számos szakterületet lefednek: többek között gazdasági (például marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turisztika), jogi, pénzügyi, műszaki (többek között építőipar, gépészet, vegyipar, járműipar), informatikai, illetve tudományos szakfordításokkal, de akár magyar-francia műfordítással is tudjuk segíteni cégük munkáját, és magyar-francia fordításaink hitelesítésével is rendelkezésükre állunk.

A francia nyelvről

Az indoeurópai nyelvcsaládon belül a francia az újlatin nyelvek csoportjába tartozik. A francia nyelv, a francia kultúra meghatározó szerepet töltött be a történelem során (a XVIII. és XIX. században a diplomácia, kultúra és tudomány nyelve a francia volt) és tölt be ma is. Ma Franciaország 65 millió lakosán kívül a nyelvet anyanyelvként Svájcban, Kanada Québec tartományában és Belgium vallon részén beszélik – ez összesen további 13 millió beszélőt jelent. Ezenfelül sok országban hivatalos nyelv (ilyen például Luxemburg) vagy kedvelt idegen nyelv (mint az igen kiterjedt egykori francia gyarmatokon). A világon összesen mintegy 130 millió ember tud franciául. A francia az angol nyelvre is jelentős hatással volt a középkorban a közel 300 éves normann uralom idején (nagyrészt ennek köszönhető a rengeteg latin eredetű jövevényszó az angolban), eleinte pedig a gépi fordítási rendszereket többek között a kétnyelvű kanadai törvényszövegekre építve kezdték kialakítani.

A franciák már régóta meghatározó szereplők a divat, szépségipar és a kultúra világában. Franciaország jelentős gazdasági hatalom, a francia pedig az Európai Unió egyik hivatalos nyelve, és – az angol, valamint a német mellett – az unió három fő munkanyelvének egyike. Emiatt hatalmas mennyiségű anyagot kell franciáról és franciára fordítani. Találja meg erre a legmegfelelőbb nyelvi partnert: a TrM Fordítóiroda munkatársai kiválóan ismerik a francia nyelvet, annak sajátosságait, illetve a francia nép kultúráját és a helyi sajátosságokat is. A nyelvismereten felül elmélyült tudással bírnak bizonyos szakterületek tekintetében, mint amilyenek a gazdaság, a kereskedelem, a műszaki területek (informatika, építőipar), a mezőgazdaság. Modern fordítástámogató szoftvereink segítségével a korábban már lefordított anyagokat is könnyen fel tudjuk használni. Ez javítja a vállalata szövegeinek egységességét és fokozza a fordítási munkatempót.

Hogyan készülnek magyar-francia fordításaink?

Néhány kivételtől eltekintve minden magyar-francia munka az ajánlatadással kezdődik.

Árajánlatunkban mindig törekszünk arra, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely révén cége magyar nyelvről francia nyelvre készülő szakfordítását az Önnek megfelelő módon tudjuk összehangolni a büdzsére, a határidőre és a minőségre, minőségbiztosításra vonatkozó elképzelésekkel. Nem ritka, hogy többféle ajánlatot készítünk.

Kivételt azok az esetek képeznek, amikor vállalati ügyfeleinkkel kötött egyedi megállapodások alapján egy-egy projektet (ilyenek lehetnek például a hónapról hónapra felmerülő, rendszeres magyar-francia projektek) külön árajánlat nélkül elkészítünk, esetenként úgy, hogy ügyfelünk beavatkozása nélkül is figyeljük a forrásként szolgáló magyar nyelvű weboldalt vagy magyar sajtóorgánumot, és az Önök által előre meghatározott időközönként készítjük el belőle a megfelelő francia fordítást.

A határidőket illetően érdemes szem előtt tartani, hogy időt vesz igénybe a szövegek előkészítése (például a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása, a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából, egyedi terminológia (azaz egyedi magyar-francia szótár) elkészítése a fordítandó szöveghez). Az is fontos szempont, hogy egy gyakorlott magyar-francia szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi magyar szöveget tud lefordítani a kért francia nyelvre - ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan szükséges a szöveg egységesítése, mivel a fordításon egyszerre több fordító is dolgozik.

Időbe telik a kész fordítások igény szerinti véglegesítése is: az ellenőrzés, a lektorálás (amikor a kész fordítást egy másik magyar-francia fordító is mondatról mondatra ellenőrzi, összhangban az ISO17100-as nemzetközi szabvány előírásaival), az egységesítés, a tördelés (mivel az eredeti magyar szöveg hossza valószínűleg eltér az elkészült francia szöveg hosszától, az anyagok átnézésével biztosítható a megfelelő megjelenés), a formázás, a kért fájlformátum előállítása. Időigénye van a záradékolásnak is, amennyiben ez is szükséges vállalatuk számára - és időbe telik, ha a kész francia anyagot nem e-mailen, hanem futárral kérik vissza.

A megrendelést követően ügyfelünk magyar nyelvű szövegéből elkészítjuk a kért francia fordítást. A munkával olyan magyar-francia szakfordítót bízunk meg, aki az adott témakörben, szaknyelvben járatos mind magyar, mind pedig francia nyelven. Fontos tudni, hogy szigorú kiválasztási folyamataink és óvatos bevonási gyakorlatunk miatt csak nagyjából minden tizedik hozzánk jelentkező magyar-francia szakfordító válik állandó partnerünkké. Ez az alapos szűrés vállalati partnereink érdekeit is védi.

Fordítási munkanyelveink

Szakfordítási szolgáltatásaink számos nyelven elérhetők, akár magyar, akár pedig angol viszonylatban, de más nyelvkombinációkban is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások magyarra és magyarról

Főbb nyelvkombinációk: magyar-angol, angol-magyar, magyar-német, német-magyar, francia-magyar, magyar-francia, olasz-magyar, magyar-olasz, spanyol-magyar, magyar-spanyol, orosz-magyar, magyar-orosz, román-magyar, magyar-román, szlovák-magyar, magyar-szlovák, lengyel-magyar, magyar-lengyel, bolgár-magyar, magyar-bolgár, cseh-magyar, magyar-cseh, görög-magyar, magyar-görög, holland-magyar, magyar-holland, japán-magyar, magyar-japán, kínai-magyar, magyar-kínai, szerb-magyar, magyar-szerb, szlovén-magyar, magyar-szlovén, török-magyar, magyar-török, de más nyelveken is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások angolra és angolról

Munkanyelveink többek között: magyar-angol, angol-magyar, angol-német, német-angol, francia-angol, angol-francia, olasz-angol, angol-olasz, spanyol-angol, angol-spanyol, orosz-angol, angol-orosz, román-angol, angol-román, szlovák-angol, angol-szlovák, lengyel-angol, angol-lengyel, bolgár-angol, angol-bolgár, cseh-angol, angol-cseh, görög-angol, angol-görög, holland-angol, angol-holland, japán-angol, angol-japán, kínai-angol, angol-kínai, szerb-angol, angol-szerb, szlovén-angol, angol-szlovén, török-angol, angol-török, és más nyelvekkel is vállalata rendelkezésére állunk.

Tolmácsolás francia nyelvről és francia nyelvre

A TrM Fordítóiroda francia fordítások mellett francia tolmácsolással is segíteni tudja vállalatát.