Magyar-görög fordítás

Vállalatok részére kínált magyar-görög szakfordítási szolgáltatásainkat az ISO9001-es minőségirányítási rendszerünkben foglaltak szerint végezzük. Ennek értelmében minden magyar nyelvről görög nyelvre dolgozó fordítónk sok éves tapasztalattal rendelkező szakember, aki a kimagasló nyelvismereten túlmenően szakterületi jártassággal is rendelkezik. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan lesz jó minőségű egy magyar-görög fordítás.

Magyar-görög fordításaink számos szakterületet lefednek: többek között gazdasági (például marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turisztika), jogi, pénzügyi, műszaki (többek között építőipar, gépészet, vegyipar, járműipar), informatikai, illetve tudományos szakfordításokkal, de akár magyar-görög műfordítással is tudjuk segíteni cégük munkáját, és magyar-görög fordításaink hitelesítésével is rendelkezésükre állunk.

Röviden a görög nyelvről

A görög Európában az egyik legősibb, írásos emlékekkel rendelkező nyelv, amely az indoeurópai nyelvcsalád hellén ágához tartozik. Mintegy tízmillióan beszélik Görögországban, világszerte pedig összesen csaknem húszmillióan. Görögország mellett Ciprus és az EU hivatalos nyelve is.

A görög nyelv két fő nyelvi korszakát, az ógörögöt és az újgörögöt szokták elkülöníteni. A görög ábécé a föníciaiból alakult ki, és többek között a cirill ábécé alapjául is szolgál. Napjaink természettudományos és műszaki gyakorlatában számos jelöléshez görög betűket használnak (elég csak a π-re gondolni). A ma is használatos ábécé huszonnégy betűből áll, és külön szimbólummal jelöl minden magán- és mássalhangzót (ebben különbözik ősétől, a föníciai ábécétől).

Évezredes múltjának köszönhetően a görög ábécé több változattal is rendelkezett: közöttük a két legjelentősebb a jón (keleti) és a khalkidiai (nyugati). Az athéni dialektus a jón (keleti) írást használta, emiatt a khalkidiai (nyugati) változat fokozatosan kiszorult a nyelvből.

Görögország évente mintegy tizenkét millió turistát lát vendégül szigetekben gazdag, mediterrán tengerpartjai, valamint ősi kultúrája révén. A turizmus és általában az élénk gazdasági kapcsolatok miatt folyamatos az igény a közvetítésre a görög és más nyelvek között – amennyiben ilyen jellegű szolgáltatásra van szüksége, bátran forduljon a TrM Fordítóirodához.

Hogyan készülnek magyar-görög fordításaink?

Néhány kivételtől eltekintve minden magyar-görög munka az ajánlatadással kezdődik.

Árajánlatunkban mindig törekszünk arra, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely révén cége magyar nyelvről görög nyelvre készülő szakfordítását az Önnek megfelelő módon tudjuk összehangolni a büdzsére, a határidőre és a minőségre, minőségbiztosításra vonatkozó elképzelésekkel. Nem ritka, hogy többféle ajánlatot készítünk.

Kivételt azok az esetek képeznek, amikor vállalati ügyfeleinkkel kötött egyedi megállapodások alapján egy-egy projektet (ilyenek lehetnek például a hónapról hónapra felmerülő, rendszeres magyar-görög projektek) külön árajánlat nélkül elkészítünk, esetenként úgy, hogy ügyfelünk beavatkozása nélkül is figyeljük a forrásként szolgáló magyar nyelvű weboldalt vagy magyar sajtóorgánumot, és az Önök által előre meghatározott időközönként készítjük el belőle a megfelelő görög fordítást.

A határidőket illetően érdemes szem előtt tartani, hogy időt vesz igénybe a szövegek előkészítése (például a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása, a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából, egyedi terminológia (azaz egyedi magyar-görög szótár) elkészítése a fordítandó szöveghez). Az is fontos szempont, hogy egy gyakorlott magyar-görög szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi magyar szöveget tud lefordítani a kért görög nyelvre - ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan szükséges a szöveg egységesítése, mivel a fordításon egyszerre több fordító is dolgozik.

Időbe telik a kész fordítások igény szerinti véglegesítése is: az ellenőrzés, a lektorálás (amikor a kész fordítást egy másik magyar-görög fordító is mondatról mondatra ellenőrzi, összhangban az ISO17100-as nemzetközi szabvány előírásaival), az egységesítés, a tördelés (mivel az eredeti magyar szöveg hossza valószínűleg eltér az elkészült görög szöveg hosszától, az anyagok átnézésével biztosítható a megfelelő megjelenés), a formázás, a kért fájlformátum előállítása. Időigénye van a záradékolásnak is, amennyiben ez is szükséges vállalatuk számára - és időbe telik, ha a kész görög anyagot nem e-mailen, hanem futárral kérik vissza.

A megrendelést követően ügyfelünk magyar nyelvű szövegéből elkészítjuk a kért görög fordítást. A munkával olyan magyar-görög szakfordítót bízunk meg, aki az adott témakörben, szaknyelvben járatos mind magyar, mind pedig görög nyelven. Fontos tudni, hogy szigorú kiválasztási folyamataink és óvatos bevonási gyakorlatunk miatt csak nagyjából minden tizedik hozzánk jelentkező magyar-görög szakfordító válik állandó partnerünkké. Ez az alapos szűrés vállalati partnereink érdekeit is védi.

Fordítási munkanyelveink

Szakfordítási szolgáltatásaink számos nyelven elérhetők, akár magyar, akár pedig angol viszonylatban, de más nyelvkombinációkban is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások magyarra és magyarról

Főbb nyelvkombinációk: magyar-angol, angol-magyar, magyar-német, német-magyar, francia-magyar, magyar-francia, olasz-magyar, magyar-olasz, spanyol-magyar, magyar-spanyol, orosz-magyar, magyar-orosz, román-magyar, magyar-román, szlovák-magyar, magyar-szlovák, lengyel-magyar, magyar-lengyel, bolgár-magyar, magyar-bolgár, cseh-magyar, magyar-cseh, görög-magyar, magyar-görög, holland-magyar, magyar-holland, japán-magyar, magyar-japán, kínai-magyar, magyar-kínai, szerb-magyar, magyar-szerb, szlovén-magyar, magyar-szlovén, török-magyar, magyar-török, de más nyelveken is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások angolra és angolról

Munkanyelveink többek között: magyar-angol, angol-magyar, angol-német, német-angol, francia-angol, angol-francia, olasz-angol, angol-olasz, spanyol-angol, angol-spanyol, orosz-angol, angol-orosz, román-angol, angol-román, szlovák-angol, angol-szlovák, lengyel-angol, angol-lengyel, bolgár-angol, angol-bolgár, cseh-angol, angol-cseh, görög-angol, angol-görög, holland-angol, angol-holland, japán-angol, angol-japán, kínai-angol, angol-kínai, szerb-angol, angol-szerb, szlovén-angol, angol-szlovén, török-angol, angol-török, és más nyelvekkel is vállalata rendelkezésére állunk.

Tolmácsolási szolgáltatások

Magyar-görög fordításaink mellett tolmácsolással is segíteni tudjuk vállalatát.