Magyar-orosz fordítás

Vállalatok részére kínált magyar-orosz szakfordítási szolgáltatásainkat az ISO9001-es minőségirányítási rendszerünkben foglaltak szerint végezzük. Ennek értelmében minden magyar nyelvről orosz nyelvre dolgozó fordítónk sok éves tapasztalattal rendelkező szakember, aki a kimagasló nyelvismereten túlmenően szakterületi jártassággal is rendelkezik. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan lesz jó minőségű egy magyar-orosz fordítás.

Magyar-orosz fordításaink számos szakterületet lefednek: többek között gazdasági (például marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turisztika), jogi, pénzügyi, műszaki (többek között építőipar, gépészet, vegyipar, járműipar), informatikai, illetve tudományos szakfordításokkal, de akár magyar-orosz műfordítással is tudjuk segíteni cégük munkáját, és magyar-orosz fordításaink hitelesítésével is rendelkezésükre állunk.

Dióhéjban az orosz nyelvről

A cirill ábécét használó orosz nyelv a belarusz, az ukrán és a ruszin nyelvekkel együtt a keleti szláv nyelvek közé tartozik. Az orosz a világ legnagyobb nyelveinek egyike: mintegy 150 millió fő beszéli anyanyelvként (az Oroszországi Föderáció mellett Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Kirgizisztánban is hivatalos nyelv), és majdnem ugyanennyien második nyelvként.

Az Oroszországi Föderáció a területét tekintve a világ legnagyobb országa, népessége alapján pedig 2019-es adatok szerint a kilencedik helyet foglalja el. Hatalmas kiterjedése ellenére részben a televíziózás és a rádiózás hatásának köszönhetően nincsenek óriási eltérések a helyi nyelvjárások között. Az ország az idők során mindig jelentős hatást gyakorolt Európára, de megőrizte attól való elkülönülését is. A XX. századi történelem egyik főszereplője volt, Magyarország sorsának alakulására is nagyon nagy hatással bírt a Szovjetunió vezetője révén. A politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális összefonódások az élet minden területén jelen voltak, és az orosz jelentette hazánkban a legfontosabb idegen nyelvet. A rendszerváltás után egy időre csökkent ugyan a jelentősége, az utóbbi évtizedben azonban ismét dinamikus fejlődést mutatnak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, különösképpen az energiaszektor és a beruházások területén. Ez magával vonja a nyelvi közvetítés iránti fokozott szükségletet is.

Hogyan készülnek magyar-orosz fordításaink?

Néhány kivételtől eltekintve minden magyar-orosz munka az ajánlatadással kezdődik.

Árajánlatunkban mindig törekszünk arra, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely révén cége magyar nyelvről orosz nyelvre készülő szakfordítását az Önnek megfelelő módon tudjuk összehangolni a büdzsére, a határidőre és a minőségre, minőségbiztosításra vonatkozó elképzelésekkel. Nem ritka, hogy többféle ajánlatot készítünk.

Kivételt azok az esetek képeznek, amikor vállalati ügyfeleinkkel kötött egyedi megállapodások alapján egy-egy projektet (ilyenek lehetnek például a hónapról hónapra felmerülő, rendszeres magyar-orosz projektek) külön árajánlat nélkül elkészítünk, esetenként úgy, hogy ügyfelünk beavatkozása nélkül is figyeljük a forrásként szolgáló magyar nyelvű weboldalt vagy magyar sajtóorgánumot, és az Önök által előre meghatározott időközönként készítjük el belőle a megfelelő orosz fordítást.

A határidőket illetően érdemes szem előtt tartani, hogy időt vesz igénybe a szövegek előkészítése (például a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása, a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából, egyedi terminológia (azaz egyedi magyar-orosz szótár) elkészítése a fordítandó szöveghez). Az is fontos szempont, hogy egy gyakorlott magyar-orosz szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi magyar szöveget tud lefordítani a kért orosz nyelvre - ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan szükséges a szöveg egységesítése, mivel a fordításon egyszerre több fordító is dolgozik.

Időbe telik a kész fordítások igény szerinti véglegesítése is: az ellenőrzés, a lektorálás (amikor a kész fordítást egy másik magyar-orosz fordító is mondatról mondatra ellenőrzi, összhangban az ISO17100-as nemzetközi szabvány előírásaival), az egységesítés, a tördelés (mivel az eredeti magyar szöveg hossza valószínűleg eltér az elkészült orosz szöveg hosszától, az anyagok átnézésével biztosítható a megfelelő megjelenés), a formázás, a kért fájlformátum előállítása. Időigénye van a záradékolásnak is, amennyiben ez is szükséges vállalatuk számára - és időbe telik, ha a kész orosz anyagot nem e-mailen, hanem futárral kérik vissza.

A megrendelést követően ügyfelünk magyar nyelvű szövegéből elkészítjuk a kért orosz fordítást. A munkával olyan magyar-orosz szakfordítót bízunk meg, aki az adott témakörben, szaknyelvben járatos mind magyar, mind pedig orosz nyelven. Fontos tudni, hogy szigorú kiválasztási folyamataink és óvatos bevonási gyakorlatunk miatt csak nagyjából minden tizedik hozzánk jelentkező magyar-orosz szakfordító válik állandó partnerünkké. Ez az alapos szűrés vállalati partnereink érdekeit is védi.

Fordítási munkanyelveink

Szakfordítási szolgáltatásaink számos nyelven elérhetők, akár magyar, akár pedig angol viszonylatban, de más nyelvkombinációkban is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások magyarra és magyarról

Főbb nyelvkombinációk: magyar-angol, angol-magyar, magyar-német, német-magyar, francia-magyar, magyar-francia, olasz-magyar, magyar-olasz, spanyol-magyar, magyar-spanyol, orosz-magyar, magyar-orosz, román-magyar, magyar-román, szlovák-magyar, magyar-szlovák, lengyel-magyar, magyar-lengyel, bolgár-magyar, magyar-bolgár, cseh-magyar, magyar-cseh, görög-magyar, magyar-görög, holland-magyar, magyar-holland, japán-magyar, magyar-japán, kínai-magyar, magyar-kínai, szerb-magyar, magyar-szerb, szlovén-magyar, magyar-szlovén, török-magyar, magyar-török, de más nyelveken is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások angolra és angolról

Munkanyelveink többek között: magyar-angol, angol-magyar, angol-német, német-angol, francia-angol, angol-francia, olasz-angol, angol-olasz, spanyol-angol, angol-spanyol, orosz-angol, angol-orosz, román-angol, angol-román, szlovák-angol, angol-szlovák, lengyel-angol, angol-lengyel, bolgár-angol, angol-bolgár, cseh-angol, angol-cseh, görög-angol, angol-görög, holland-angol, angol-holland, japán-angol, angol-japán, kínai-angol, angol-kínai, szerb-angol, angol-szerb, szlovén-angol, angol-szlovén, török-angol, angol-török, és más nyelvekkel is vállalata rendelkezésére állunk.

Tolmácsolás orosz nyelvről és orosz nyelvre

A TrM Fordítóiroda orosz fordítások mellett orosz tolmácsolással is segíteni tudja vállalatát.