Magyar-spanyol fordítás

Vállalatok részére kínált magyar-spanyol szakfordítási szolgáltatásainkat az ISO9001-es minőségirányítási rendszerünkben foglaltak szerint végezzük. Ennek értelmében minden magyar nyelvről spanyol nyelvre dolgozó fordítónk sok éves tapasztalattal rendelkező szakember, aki a kimagasló nyelvismereten túlmenően szakterületi jártassággal is rendelkezik. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan lesz jó minőségű egy magyar-spanyol fordítás.

Magyar-spanyol fordításaink számos szakterületet lefednek: többek között gazdasági (például marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turisztika), jogi, pénzügyi, műszaki (többek között építőipar, gépészet, vegyipar, járműipar), informatikai, illetve tudományos szakfordításokkal, de akár magyar-spanyol műfordítással is tudjuk segíteni cégük munkáját, és magyar-spanyol fordításaink hitelesítésével is rendelkezésükre állunk.

Érdekességek a spanyol nyelvről

A spanyol az indoeurópai nyelvcsaládon belül az Ibériai-félsziget újlatin nyelvei közé tartozik. A nyelv a Római Birodalom Hispania tartományában beszélt latin nyelvjárásból alakult ki, a ma ismert európai spanyol nyelv pedig a kasztíliai dialektusból (castellano) fejlődött ki. A spanyol gyarmatosításoknak köszönhetően szinte egész Közép- és Dél-Amerikában a spanyol a hivatalos nyelv, és az Egyesült Államokban is 40 millió feletti a spanyol ajkú lakosok száma. Így válhatott a világ második legelterjedtebb nyelvévé. 20 országban tartozik a hivatalos nyelvek közé, ezenfelül az ENSZ és az Európai Unió hivatalos nyelve is. A világon összesen mintegy 400 millió anyanyelvi beszélője él, és félmilliárdnál is többen tudnak spanyolul!

Ahogy az utóbbi évtizedekben (főként az Európai Unióba való belépésünk óta) élénkülnek Spanyolországgal fennálló kétoldalú gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és tudományos kapcsolataink, mind több igény van spanyol nyelvi közvetítésre. Ebben tudnak segítséget nyújtani a TrM Fordítóiroda szakfordítói és tolmácsai. Felkészült, diplomás – sok esetben anyanyelvi vagy bilingvis – szakembereink minden igényt kielégítő minőségű és az adott célcsoportnak és természetesen régiónak megfelelő nyelvezetű fordítást készítenek.

Hogyan készülnek magyar-spanyol fordításaink?

Néhány kivételtől eltekintve minden magyar-spanyol munka az ajánlatadással kezdődik.

Árajánlatunkban mindig törekszünk arra, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely révén cége magyar nyelvről spanyol nyelvre készülő szakfordítását az Önnek megfelelő módon tudjuk összehangolni a büdzsére, a határidőre és a minőségre, minőségbiztosításra vonatkozó elképzelésekkel. Nem ritka, hogy többféle ajánlatot készítünk.

Kivételt azok az esetek képeznek, amikor vállalati ügyfeleinkkel kötött egyedi megállapodások alapján egy-egy projektet (ilyenek lehetnek például a hónapról hónapra felmerülő, rendszeres magyar-spanyol projektek) külön árajánlat nélkül elkészítünk, esetenként úgy, hogy ügyfelünk beavatkozása nélkül is figyeljük a forrásként szolgáló magyar nyelvű weboldalt vagy magyar sajtóorgánumot, és az Önök által előre meghatározott időközönként készítjük el belőle a megfelelő spanyol fordítást.

A határidőket illetően érdemes szem előtt tartani, hogy időt vesz igénybe a szövegek előkészítése (például a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása, a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából, egyedi terminológia (azaz egyedi magyar-spanyol szótár) elkészítése a fordítandó szöveghez). Az is fontos szempont, hogy egy gyakorlott magyar-spanyol szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi magyar szöveget tud lefordítani a kért spanyol nyelvre - ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan szükséges a szöveg egységesítése, mivel a fordításon egyszerre több fordító is dolgozik.

Időbe telik a kész fordítások igény szerinti véglegesítése is: az ellenőrzés, a lektorálás (amikor a kész fordítást egy másik magyar-spanyol fordító is mondatról mondatra ellenőrzi, összhangban az ISO17100-as nemzetközi szabvány előírásaival), az egységesítés, a tördelés (mivel az eredeti magyar szöveg hossza valószínűleg eltér az elkészült spanyol szöveg hosszától, az anyagok átnézésével biztosítható a megfelelő megjelenés), a formázás, a kért fájlformátum előállítása. Időigénye van a záradékolásnak is, amennyiben ez is szükséges vállalatuk számára - és időbe telik, ha a kész spanyol anyagot nem e-mailen, hanem futárral kérik vissza.

A megrendelést követően ügyfelünk magyar nyelvű szövegéből elkészítjuk a kért spanyol fordítást. A munkával olyan magyar-spanyol szakfordítót bízunk meg, aki az adott témakörben, szaknyelvben járatos mind magyar, mind pedig spanyol nyelven. Fontos tudni, hogy szigorú kiválasztási folyamataink és óvatos bevonási gyakorlatunk miatt csak nagyjából minden tizedik hozzánk jelentkező magyar-spanyol szakfordító válik állandó partnerünkké. Ez az alapos szűrés vállalati partnereink érdekeit is védi.

Fordítási munkanyelveink

Szakfordítási szolgáltatásaink számos nyelven elérhetők, akár magyar, akár pedig angol viszonylatban, de más nyelvkombinációkban is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások magyarra és magyarról

Főbb nyelvkombinációk: magyar-angol, angol-magyar, magyar-német, német-magyar, francia-magyar, magyar-francia, olasz-magyar, magyar-olasz, spanyol-magyar, magyar-spanyol, orosz-magyar, magyar-orosz, román-magyar, magyar-román, szlovák-magyar, magyar-szlovák, lengyel-magyar, magyar-lengyel, bolgár-magyar, magyar-bolgár, cseh-magyar, magyar-cseh, görög-magyar, magyar-görög, holland-magyar, magyar-holland, japán-magyar, magyar-japán, kínai-magyar, magyar-kínai, szerb-magyar, magyar-szerb, szlovén-magyar, magyar-szlovén, török-magyar, magyar-török, de más nyelveken is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások angolra és angolról

Munkanyelveink többek között: magyar-angol, angol-magyar, angol-német, német-angol, francia-angol, angol-francia, olasz-angol, angol-olasz, spanyol-angol, angol-spanyol, orosz-angol, angol-orosz, román-angol, angol-román, szlovák-angol, angol-szlovák, lengyel-angol, angol-lengyel, bolgár-angol, angol-bolgár, cseh-angol, angol-cseh, görög-angol, angol-görög, holland-angol, angol-holland, japán-angol, angol-japán, kínai-angol, angol-kínai, szerb-angol, angol-szerb, szlovén-angol, angol-szlovén, török-angol, angol-török, és más nyelvekkel is vállalata rendelkezésére állunk.

Tolmácsolás spanyol nyelvről és spanyol nyelvre

A TrM Fordítóiroda spanyol fordítások mellett spanyol tolmácsolással is segíteni tudja vállalatát.