Magyar-szlovén fordítás

Vállalatok részére kínált magyar-szlovén szakfordítási szolgáltatásainkat az ISO9001-es minőségirányítási rendszerünkben foglaltak szerint végezzük. Ennek értelmében minden magyar nyelvről szlovén nyelvre dolgozó fordítónk sok éves tapasztalattal rendelkező szakember, aki a kimagasló nyelvismereten túlmenően szakterületi jártassággal is rendelkezik. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan lesz jó minőségű egy magyar-szlovén fordítás.

Magyar-szlovén fordításaink számos szakterületet lefednek: többek között gazdasági (például marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turisztika), jogi, pénzügyi, műszaki (többek között építőipar, gépészet, vegyipar, járműipar), informatikai, illetve tudományos szakfordításokkal, de akár magyar-szlovén műfordítással is tudjuk segíteni cégük munkáját, és magyar-szlovén fordításaink hitelesítésével is rendelkezésükre állunk.

Információk a szlovén nyelvről

A szlovén nyelv Szlovénia és az EU hivatalos nyelve, emellett kisebbségi nyelv Olaszországban, Ausztria egyes régióiban és Magyarországon is. Az indoeurópai nyelvcsaládba tartozó nyelv beszélőinek száma mintegy két és fél millió – ebből nem egészen kétmillió él a Szlovén Köztársaságban.

A szlovén nyelv a beszélők viszonylag kis száma ellenére is gazdag nyelvjárásokban. Kutatások szerint 46 önálló nyelvjárása különböztethető meg. Ezeket hét nagy nyelvjáráson belül csoportosítják. Ezek a karintiai, a felvidéki, a délvidéki, a tengermelléki, az irtásvidéki, a sztíriai és a pannon.

A szlovén nyelvtan összetett: egy főnév vagy egy melléknév megfelelő alakját hat eset, három nem és három szám határozza meg, tehát ötvennégy lehetséges variációról van szó. A szavak hangsúlya is változik, amit a legtöbb szótár jelöl is. A magyarhoz hasonlóan nem szükséges a névmási alany használata (azaz pro drop nyelv).

A két ország, Szlovénia és Magyarország bilaterális kapcsolatai számottevőek, részben a két országban kölcsönösen jelen lévő nemzeti kisebbségek révén, részben pedig gazdasági és politikai kapcsolatoknak köszönhetően.

Hogyan készülnek magyar-szlovén fordításaink?

Néhány kivételtől eltekintve minden magyar-szlovén munka az ajánlatadással kezdődik.

Árajánlatunkban mindig törekszünk arra, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely révén cége magyar nyelvről szlovén nyelvre készülő szakfordítását az Önnek megfelelő módon tudjuk összehangolni a büdzsére, a határidőre és a minőségre, minőségbiztosításra vonatkozó elképzelésekkel. Nem ritka, hogy többféle ajánlatot készítünk.

Kivételt azok az esetek képeznek, amikor vállalati ügyfeleinkkel kötött egyedi megállapodások alapján egy-egy projektet (ilyenek lehetnek például a hónapról hónapra felmerülő, rendszeres magyar-szlovén projektek) külön árajánlat nélkül elkészítünk, esetenként úgy, hogy ügyfelünk beavatkozása nélkül is figyeljük a forrásként szolgáló magyar nyelvű weboldalt vagy magyar sajtóorgánumot, és az Önök által előre meghatározott időközönként készítjük el belőle a megfelelő szlovén fordítást.

A határidőket illetően érdemes szem előtt tartani, hogy időt vesz igénybe a szövegek előkészítése (például a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása, a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából, egyedi terminológia (azaz egyedi magyar-szlovén szótár) elkészítése a fordítandó szöveghez). Az is fontos szempont, hogy egy gyakorlott magyar-szlovén szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi magyar szöveget tud lefordítani a kért szlovén nyelvre - ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan szükséges a szöveg egységesítése, mivel a fordításon egyszerre több fordító is dolgozik.

Időbe telik a kész fordítások igény szerinti véglegesítése is: az ellenőrzés, a lektorálás (amikor a kész fordítást egy másik magyar-szlovén fordító is mondatról mondatra ellenőrzi, összhangban az ISO17100-as nemzetközi szabvány előírásaival), az egységesítés, a tördelés (mivel az eredeti magyar szöveg hossza valószínűleg eltér az elkészült szlovén szöveg hosszától, az anyagok átnézésével biztosítható a megfelelő megjelenés), a formázás, a kért fájlformátum előállítása. Időigénye van a záradékolásnak is, amennyiben ez is szükséges vállalatuk számára - és időbe telik, ha a kész szlovén anyagot nem e-mailen, hanem futárral kérik vissza.

A megrendelést követően ügyfelünk magyar nyelvű szövegéből elkészítjuk a kért szlovén fordítást. A munkával olyan magyar-szlovén szakfordítót bízunk meg, aki az adott témakörben, szaknyelvben járatos mind magyar, mind pedig szlovén nyelven. Fontos tudni, hogy szigorú kiválasztási folyamataink és óvatos bevonási gyakorlatunk miatt csak nagyjából minden tizedik hozzánk jelentkező magyar-szlovén szakfordító válik állandó partnerünkké. Ez az alapos szűrés vállalati partnereink érdekeit is védi.

Fordítási munkanyelveink

Szakfordítási szolgáltatásaink számos nyelven elérhetők, akár magyar, akár pedig angol viszonylatban, de más nyelvkombinációkban is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások magyarra és magyarról

Főbb nyelvkombinációk: magyar-angol, angol-magyar, magyar-német, német-magyar, francia-magyar, magyar-francia, olasz-magyar, magyar-olasz, spanyol-magyar, magyar-spanyol, orosz-magyar, magyar-orosz, román-magyar, magyar-román, szlovák-magyar, magyar-szlovák, lengyel-magyar, magyar-lengyel, bolgár-magyar, magyar-bolgár, cseh-magyar, magyar-cseh, görög-magyar, magyar-görög, holland-magyar, magyar-holland, japán-magyar, magyar-japán, kínai-magyar, magyar-kínai, szerb-magyar, magyar-szerb, szlovén-magyar, magyar-szlovén, török-magyar, magyar-török, de más nyelveken is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások angolra és angolról

Munkanyelveink többek között: magyar-angol, angol-magyar, angol-német, német-angol, francia-angol, angol-francia, olasz-angol, angol-olasz, spanyol-angol, angol-spanyol, orosz-angol, angol-orosz, román-angol, angol-román, szlovák-angol, angol-szlovák, lengyel-angol, angol-lengyel, bolgár-angol, angol-bolgár, cseh-angol, angol-cseh, görög-angol, angol-görög, holland-angol, angol-holland, japán-angol, angol-japán, kínai-angol, angol-kínai, szerb-angol, angol-szerb, szlovén-angol, angol-szlovén, török-angol, angol-török, és más nyelvekkel is vállalata rendelkezésére állunk.

Tolmácsolási szolgáltatások

Magyar-szlovén fordításaink mellett tolmácsolással is segíteni tudjuk vállalatát.