Német szakfordítás

Minden valószínűség szerint - az angol mellett - mind a mai napig a német a legmeghatározóbb idegen nyelv hazánkban, emellett egész Közép- és Kelet-Európában fontos szerepet tölt be mint közvetítő nyelv. Németország Magyarország legnagyobb pénzügyi, kereskedelmi, gazdasági éskooperációs partnere a kétoldalú kapcsolatok terén. Ez a szerep már a rendszerváltást megelőzően kialakult, és azóta is változatlanul fennáll. Ennek oka a hagyományos történelmi kapcsolatokban gyökeredzik, amelyek már a középkor ótajelen voltak hazánk és a germánok lakta területek között. Az Oszták-Magyar Monarchia idején a magyarok legnagyobbkülföldi partnere a birodalom határain kívül Bajorország volt. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a magyar szókincsben rengeteg német jövevényszó található. Nem mellékesen Németország a világ legerősebb ipari és gazdasági nagyhatalmai közé tartozik.

A német nyelv különböző változatainak összesen mintegy 100 millió anyanyelvi beszélője van, és körülbelül 130 millió ember tud németül világszerte. Németország mellett Ausztria és Liechtenstein kizárólagos államnyelve, emellett hivatalos nyelv Svájcban, és Luxemburgban. A világ más országaiban is nagyszámú német ajkú kisebbségek élnek. A hivatalos, irodalmi német nyelv a Hochdeutsch-ból avagy felnémetből fejlődött ki. Csakúgy, mint Olaszország, Németország is sokáig önálló fejedelemségek laza szövetsége volt, így sok eltérő nyelvjárás alakult ki, melyek egymástól nagyban különböznek (nagyobb fizikai távolság esetén egyáltalán nem értik meg egymást). A Svájcban beszélt nyelvjárás például nagyfokú eltérést mutat a Hochdeutsch-tól, a németországi televízió műsorokban a svájci németséggel elhangzó szövegeket feliratozni szokták.

Német szakfordítás: szakterületeink

A TrM Fordítóiroda a német szakfordítás terén a teljesség igénye nélkül aaz alábbi szakterületeken szerzett jártasságot (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában):

gazdasági szakfordítás, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika, német jogi szakfordítás, műszaki szakfordítás, építőipar, informatika, tudományos területek, szépirodalom.

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti német szakfordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat. Hiteles fordítás: tudjon meg többet!!

Német szakfordítás sürgősen? Tudunk segíteni!

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős német szakfordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Gyors szakfordítást keres? Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú német szakfordítóval dolgozunk.

Mire ügyeljek sürgős német szakfordításaimmal kapcsolatban? Sürgős német szakfordítások esetén érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például:

a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása

a korábbi szakfordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából

egyedi német terminológia (azaz egyedi szótár) készítése a szakfordításra kerülő szöveghez

egy igen tapasztalt német szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani

ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több német szakfordító dolgozik

Időbe telik a kész német fordítások véglegesítése is:

ellenőrzés

igény szerint lektorálás (a szakfordítást egy másik német szakfordító is ellenőrzi, ahogyan azt az ISO17100-as szabvány is előírja)

egységesítés

tördelés (hiszen a forrásszöveg és a kész szöveg hossza általában eltér), formázás, a kért formátum előállítása, igény szerint kiadványszerkesztés, DTP.

igény szerinti záradékolás, hitelesítés

ha a fájlt nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza, erre is időt kell hagyni a szakfordítás, illetve hiteles fordítás elkészülte után

Német tolmácsolás

Német fordításon túl német tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Jelentkezés német szakfordító, illetve tolmács alvállalkozónak

Ha német szakfordító vagy tolmács alvállalkozóként szeretne jelentkezni irodánkhoz, kattintson ide!