Szlovén szakfordítás

A szlovén nyelv az indoeurópai nyelvcsalád tagja, Szlovénia és az Európai Unió hivatalos nyelve, de ezenkívül kisebbségi nyelvnek számít még Olaszországban, Ausztria egyes régióiban és Magyarországon is. Beszélőinek száma viszonylag kevésnek mondható: körülbelül 2,4 millióan tudnak szlovén nyelven, közülük körülbelül 1,85 millió fő él a Szlovén Köztársaságban.

A kis lélekszám ellenére a szlovén nyelv kimondottan gazdag nyelvjárásokban. A nyelvjáráskutatók 46 egymástól különböző nyelvjárást azonosítottak, amelyek hét nagy nyelvjáráson belül csoportosíthatók: karintiai, felvidéki, délvidéki, tengermelléki, irtásvidéki, sztíriai és pannon.

Nyelvtani szempontból a szlovén igen összetett: ahhoz, hogy el tudjuk dönteni egy főnév vagy egy melléknév alakját, hat esetet, három nemet és három számot kell figyelembe vennünk, így összesen 54 lehetséges variációt kapunk. A szavak hangsúlya változó, ám a legtöbb szótárban ezt jelölik is. Pro drop nyelv, ami azt jelenti, hogy nem szükséges a névmási alany használata (akárcsak a magyarban).

Magyarország és Szlovénia fontos bilaterális kapcsolatokkal rendelkezik, főként a két országban kölcsönösen jelen lévő nemzeti kisebbség révén, de gazdasági és politikai kapcsolatok is összekötik őket. Emiatt a nyelvek közötti közvetítésre is folyamatos igény van, és ebben a TrM Fordítóiroda kiváló segítséget nyújthat vállalata számára, legyen szó magyar-szlovén, szlovén-magyar, angol-szlovén vagy szlovén-angol fordításról, esetleg tolmácsolásról.

Szlovén szakfordítás: szakterületeink

A TrM Fordítóiroda a szlovén szakfordítás terén a teljesség igénye nélkül aaz alábbi szakterületeken szerzett jártasságot (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában):

gazdasági szakfordítás, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika, szlovén jogi szakfordítás, műszaki szakfordítás, építőipar, informatika, tudományos területek, szépirodalom.

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti szlovén szakfordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat. Hiteles fordítás: tudjon meg többet!!

Szlovén szakfordítás sürgősen? Tudunk segíteni!

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős szlovén szakfordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Gyors szakfordítást keres? Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú szlovén szakfordítóval dolgozunk.

Mire ügyeljek sürgős szlovén szakfordításaimmal kapcsolatban? Sürgős szlovén szakfordítások esetén érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például:

a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása

a korábbi szakfordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából

egyedi szlovén terminológia (azaz egyedi szótár) készítése a szakfordításra kerülő szöveghez

egy igen tapasztalt szlovén szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani

ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több szlovén szakfordító dolgozik

Időbe telik a kész szlovén fordítások véglegesítése is:

ellenőrzés

igény szerint lektorálás (a szakfordítást egy másik szlovén szakfordító is ellenőrzi, ahogyan azt az ISO17100-as szabvány is előírja)

egységesítés

tördelés (hiszen a forrásszöveg és a kész szöveg hossza általában eltér), formázás, a kért formátum előállítása, igény szerint kiadványszerkesztés, DTP.

igény szerinti záradékolás, hitelesítés

ha a fájlt nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza, erre is időt kell hagyni a szakfordítás, illetve hiteles fordítás elkészülte után

Fordítási munkanyelveink

Szakfordítási szolgáltatásaink számos nyelven elérhetők, akár magyar, akár pedig angol viszonylatban, de más nyelvkombinációkban is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások magyarra és magyarról

Főbb nyelvkombinációk: magyar-angol, angol-magyar, magyar-német, német-magyar, francia-magyar, magyar-francia, olasz-magyar, magyar-olasz, spanyol-magyar, magyar-spanyol, orosz-magyar, magyar-orosz, román-magyar, magyar-román, szlovák-magyar, magyar-szlovák, lengyel-magyar, magyar-lengyel, bolgár-magyar, magyar-bolgár, cseh-magyar, magyar-cseh, görög-magyar, magyar-görög, holland-magyar, magyar-holland, japán-magyar, magyar-japán, kínai-magyar, magyar-kínai, szerb-magyar, magyar-szerb, szlovén-magyar, magyar-szlovén, török-magyar, magyar-török, de más nyelveken is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások angolra és angolról

Munkanyelveink többek között: magyar-angol, angol-magyar, angol-német, német-angol, francia-angol, angol-francia, olasz-angol, angol-olasz, spanyol-angol, angol-spanyol, orosz-angol, angol-orosz, román-angol, angol-román, szlovák-angol, angol-szlovák, lengyel-angol, angol-lengyel, bolgár-angol, angol-bolgár, cseh-angol, angol-cseh, görög-angol, angol-görög, holland-angol, angol-holland, japán-angol, angol-japán, kínai-angol, angol-kínai, szerb-angol, angol-szerb, szlovén-angol, angol-szlovén, török-angol, angol-török, és más nyelvekkel is vállalata rendelkezésére állunk.

Szlovén tolmácsolás

Szlovén fordításon túl szlovén tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Jelentkezés szlovén szakfordító, illetve tolmács alvállalkozónak

Ha szlovén szakfordító vagy tolmács alvállalkozóként szeretne jelentkezni irodánkhoz, kattintson ide!