Török szakfordítás

A török a világ egyik legelterjedtebb nyelve, anyanyelvként körülbelül 60 millió fő, összesen pedig mintegy 75 millió ember beszéli szerte a világon. A következő országokban számít hivatalos nyelvnek: Törökország, Ciprus, Észak-Ciprus, Bulgária és Észak-Macedónia.

A török nyelv igen ősi gyökerekkel rendelkezik. Első írásos emléke, amelyet Mongólia területén találtak, a VIII. századból származik. A török nyelvben rengeteg a jövevényszó, aminek oka, hogy vándorlásaik során átvették azoknak a népeknek a szavait, írásmódját, ahol épp letelepedtek. A ma használatos latin ábécét csak viszonylag későn, 1928-ban vezették be.

A török nyelvtan a magyarhoz hasonlóan ragokra, toldalékokra épül. Ugyanakkor a két nyelv között más hasonlóságok is felfedezhetők. A magyar nyelvben rengeteg a török eredetű jövevényszó, így érdekesség, hogy alkotható egy olyan mondat, amelynek hangzása és jelentése is hasonló a két nyelven: a „Zsebemben sok kicsi alma van.” mondat török megfelelője „Cebimde çok küçük elma var.”, fonetikusan magyarul kiejtve [dzsebimde csok kücsük elma var].

Amennyiben szüksége van nyelvi közvetítésre török nyelvről, bátran forduljon a TrM Fordítóirodához, legyen szó magyar-török, török-magyar, angol-török vagy török-angol fordításról, esetleg tolmácsolásról.

Török szakfordítás: szakterületeink

A TrM Fordítóiroda a török szakfordítás terén a teljesség igénye nélkül aaz alábbi szakterületeken szerzett jártasságot (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában):

gazdasági szakfordítás, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika, török jogi szakfordítás, műszaki szakfordítás, építőipar, informatika, tudományos területek, szépirodalom.

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti török szakfordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat. Hiteles fordítás: tudjon meg többet!!

Török szakfordítás sürgősen? Tudunk segíteni!

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős török szakfordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Gyors szakfordítást keres? Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú török szakfordítóval dolgozunk.

Mire ügyeljek sürgős török szakfordításaimmal kapcsolatban? Sürgős török szakfordítások esetén érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például:

a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása

a korábbi szakfordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából

egyedi török terminológia (azaz egyedi szótár) készítése a szakfordításra kerülő szöveghez

egy igen tapasztalt török szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani

ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több török szakfordító dolgozik

Időbe telik a kész török fordítások véglegesítése is:

ellenőrzés

igény szerint lektorálás (a szakfordítást egy másik török szakfordító is ellenőrzi, ahogyan azt az ISO17100-as szabvány is előírja)

egységesítés

tördelés (hiszen a forrásszöveg és a kész szöveg hossza általában eltér), formázás, a kért formátum előállítása, igény szerint kiadványszerkesztés, DTP.

igény szerinti záradékolás, hitelesítés

ha a fájlt nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza, erre is időt kell hagyni a szakfordítás, illetve hiteles fordítás elkészülte után

Fordítási munkanyelveink

Szakfordítási szolgáltatásaink számos nyelven elérhetők, akár magyar, akár pedig angol viszonylatban, de más nyelvkombinációkban is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások magyarra és magyarról

Főbb nyelvkombinációk: magyar-angol, angol-magyar, magyar-német, német-magyar, francia-magyar, magyar-francia, olasz-magyar, magyar-olasz, spanyol-magyar, magyar-spanyol, orosz-magyar, magyar-orosz, román-magyar, magyar-román, szlovák-magyar, magyar-szlovák, lengyel-magyar, magyar-lengyel, bolgár-magyar, magyar-bolgár, cseh-magyar, magyar-cseh, görög-magyar, magyar-görög, holland-magyar, magyar-holland, japán-magyar, magyar-japán, kínai-magyar, magyar-kínai, szerb-magyar, magyar-szerb, szlovén-magyar, magyar-szlovén, török-magyar, magyar-török, de más nyelveken is segíteni tudjuk munkájukat.

Fordítások angolra és angolról

Munkanyelveink többek között: magyar-angol, angol-magyar, angol-német, német-angol, francia-angol, angol-francia, olasz-angol, angol-olasz, spanyol-angol, angol-spanyol, orosz-angol, angol-orosz, román-angol, angol-román, szlovák-angol, angol-szlovák, lengyel-angol, angol-lengyel, bolgár-angol, angol-bolgár, cseh-angol, angol-cseh, görög-angol, angol-görög, holland-angol, angol-holland, japán-angol, angol-japán, kínai-angol, angol-kínai, szerb-angol, angol-szerb, szlovén-angol, angol-szlovén, török-angol, angol-török, és más nyelvekkel is vállalata rendelkezésére állunk.

Török tolmácsolás

Török fordításon túl török tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Jelentkezés török szakfordító, illetve tolmács alvállalkozónak

Ha török szakfordító vagy tolmács alvállalkozóként szeretne jelentkezni irodánkhoz, kattintson ide!